5 SEO-tips för din webbplats

seo tips

SEO-tips du inte får missa!

Det är inte ovanligt att missa SEO-delen när du bygger en webbplats. Denna miss kan dock resultera i större problem som blir frustrerande då webbplatsen inte syns bra. Att synliggöra sin webbplats är väldigt viktigt, men ibland kan det kännas som att gå vilse i en djungel. Här är några av oändligt många SEO-tips för att du ska hålla dig på stigen!

 

1. Se till att andra länkar till din webbplats

För att en webbplats ska bli trovärdig i Googles ögon behövs det en eller flera källor för att säkra att informationen stämmer. Precis som när du skriver en uppsats i skolan behöver du hänvisa till var du har hämtat din fakta.

Google fungerar på samma sätt genom att se vilka webbplatser som länkar till vilka. Du vill då att flera webbplatser ska länka till dig för att Google ska se din webbplats som trovärdig.

Detta kallas en bakåtlänk och är en länk som finns på en annan webbplats, men som leder besökaren vidare till din webbplats. De hänvisar då något till dig. Oftast läggs dessa in för att innehållet var relevant och intressant.

Om en webbplats har ett flertal hänvisningar från andra trovärdiga adresser till sin webbplats kommer Google värdera denna webbplats högt gentemot andra. Om webbplatsen däremot har fler hänvisade källor från mindre trovärdiga webbplatser kommer den värderas lågt.

Extratips: Ett annat sätt att öka dina bakåtlänkar är att gästblogga på andras webbplatser. På så sätt kan de olika webbplatserna samarbeta och lägga in bakåtlänkar i gengäld till varandra.

 

Läs mer om länkar här!

seo tips

2. Struktur

När du bygger en sida är det också viktigt att tänka på innehållets struktur. När sökmotorerna crawlar (söker igenom) sidor på nätet ser de inte samma saker som människor ser på skärmen.

Till exempel skrivs en rubrik många gånger i fetstil istället för en H1:a. Sökmotorn ser då inte att detta är rubriken utan tolkar det som vanlig brödtext, vilket gör att mycket information går förlorad. Utan en H1:a blir det svårare för sökmotorn att se vad sidan handlar om och kanske väljer den då att placera andra sidor över din i sökresultatet.

Därför är det viktigt att strukturera upp texten med en H1:a som rubrik och sedan skapa en logisk struktur på underrubriker. Alltså, efter en H1:a kommer en H2:a osv. En sida ska dessutom bara ha en H1:a, och det är viktigt att den representerar innehållet på bästa sätt. Var tydlig!

Glöm inte heller att lägga in relevanta länkar till dina andra sidor, men också utgående länkar till andra webbplatser med relevant innehåll. På det sättet ser sökmotorn att sidorna har liknande ämnen och är relevanta till varandra – det kan också öka din DR.

Extratips: Sökmotorer är också förtjusta i listor. Dessa gör innehållet lättöverskådligt – något som påverkar webbplatsens placering i sökresultaten.

seo tips

3. Text, text och text – vårt viktigaste SEO-tips

Ja, det är nog inte helt obekant. Vi kan däremot inte trycka nog mycket på hur viktigt det faktiskt är att ha bra text på webbplatsen. Så, vad är det?

Skriv eget innehåll

Det här är ett superviktigt SEO-tips. Vad du än gör, kopiera aldrig innehåll från en annan webbplats för att lägga in på din egna. Det kommer att straffa sig i slutändan och du förlorar placeringar på sökningen. Kom ihåg: sökmotorer är rätt smarta.

Tänk även på att inte låta sidor vara för snarlika, även om du skrivit texterna själv. Om en människa förstår att texterna i stort sett är likadana kommer sökmotorn se det också.

Låt dig inspireras av oändligt många texter på nätet, det är inga problem. Tänk däremot på att du inte får kopiera, utan måste skriva ditt eget innehåll!

Keyword stuffing

Förut gick dessutom snacket om att fylla webbplatsen med sökordet du valt – så mycket som möjligt. Detta kallas ”Keyword stuffing” och är definitivt inget SEO-tips. Detta kommer snarare straffa sig än leda till högre positioner på sökmotorn.

Sökmotorn är smart nog att förstå när texten är ogenomtänkt och irrelevant. Så överanvänd inte ditt sökord i texten – använd det smart istället.

Mer text

Bra att tänka på är att webbsidor med texter på över 300 ord i regel får högre positioner än webbsidor med färre ord. Av den anledningen är det viktigt att inte snåla med texten på webbsidorna – försök utveckla innehållet och beskriv utförligt.

På det sättet blir det inte bara enklare för sökmotorn att se att webbsidan är relevant, utan för besökarna också. Men bara för att textmängden är av betydelse är inte text för textens skull något att rekommendera. Håll dig saklig och relevant till ämnet – låt inte texten och fantasin flyga iväg allt för mycket.

miobilanpassa hemsida

4. Mobilanpassa webbplatsen

 

Detta är en miss som många gör. Det är ingen nyhet, men vi märker mer och mer att användare surfar mer med mobilen än med datorn idag. Därför är det ett måste att webbplatsen är mobilanpassad.

En missanpassad webbplats ser klumpig ut och blir svår för besökarna att navigera på. Detta vet sökmotorerna om! Om din webbplats inte är mobilanpassad så kommer sökmotorerna se detta och du riskerar att tappa positioner på relevanta sökningar.

Av den anledningen måste du se till så att din webbplats är responsiv. Detta innebär att den anpassar sig efter den enhet som besökaren använder. Kontrollera också så att bilderna du använder ser bra ut på en responsiv webbplats.

 

5. Extra SEO-tips: Optimera bilder

En vanlig miss som många gör är att inte optimera bilderna på webbplatsen. Varför är det viktigt? – tänker du. Delvis har det nämligen att göra med hur snabbt din sida laddar. Stora bilder innebär lång laddningstid = jobbigt att vänta på! Sökmotorerna vet om att användare snabbt lämnar sidor som laddar segt.

För att snabba upp tiden det tar för sidan att ladda är alltså ett tips att minska storleken på bilderna. För visst är det viktigt att ha visuellt material! Så tänk på att ha bilder av bra kvalitet, men komprimera dem om det behövs.

Glöm inte heller att anpassa alt-texten på bilderna så de matchar motivet och sökordet. Detta, och även hur du namnger filerna, ger sökmotorn en indikation på vad webbsidan handlar om, så glöm inte det!

Extratips: Tänk på att använda ett filformat som lämpar sig för webben!

seo tips

Vill du läsa mer om SEO? Klicka här!

 

Behöver du fler SEO-tips och optimera din webbplats ytterligare?

Några av våra kunder